Holistische visie

Aandacht, Adem & Aanraking

Wat is Holisme?

Holisme komt van het Griekse woord hoon dat heel betekent. In het holisme wordt de mens als één geheel gezien. Niet je klacht staat centraal maar jij als mens. Je lichaam, emoties en gedachten werken samen en je hoofd en je lichaam beïnvloeden elkaar. 

Met holistisch massage kijk je vanuit het 4 lichaamsmodel naar het functioneren van een mens:

De 4 lichamen, fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als er één deel uit balans raakt, raken andere delen ook uit evenwicht.             

Het mentale lichaam: je piekert veel, je hebt negatieve gedachten en bent gestrest. Je Fysieke lichaam geeft dan pijnklachten in schouders, nek, rug, hoofd.  Hierop reageert  je emotionele lichaam met somberheid,  onzeker voelen, vaak twijfelen aan jezelf. Dit maakt dat je energetisch lichaam steeds kleiner wordt en voelt; je wilt onzichtbaar zijn.

Holistische levensvisie:

Dit grotere plaatje, waarin ik zelf sterk geloof, die ziet “alles” als een geheel. Planten, dieren, mensen, maar ook energieën en zielen zijn met elkaar verbonden en hebben invloed op elkaar. Voor mij is er meer tussen hemel en aarde en wij zijn een reizende ziel gereïncarneerd in dit leven en lichaam.

Ook jouw systeem heeft naast  je hoofd en je lichaam, een groter plaatje nl: je gezin van herkomst, de maatschappij en de wereld waarin je leeft. Allemaal zijn we verbonden met elkaar en de natuur. Want ja, ook wij zijn natuur. 

Het woord natuur komt ook terug in wie we zijn: nature is de aanleg die is vastgelegd in onze genen, via onze ouders en voorouderlijn. Nurture: dat is wat we leren, dat wat de omgeving, waarin we opgroeien met ons doet en waar ons (overlevings)gedrag uit voorkomt. Deze beide vormen ons als persoon en de mens wie we zijn.

Als je leeft vanuit verbinding en heelheid, dan ben je in balans. Je voelt je energiek en lekker in je vel. Je geniet van het leven. Je weet wat je energie geeft en wat energie kost. Je zorgt goed voor jezelf. Je uit je emoties, je durft Nee te zeggen en je neemt regelmatig tijd voor jezelf. Kortom je leeft vanuit de verbinding met je ware ZIJN.

Je voelt welZIJN. Er is evenwicht tussen lichaam en geest, een natuurlijke staat van ZIJN. Je kunt en durft jezelf te zijn, vanuit je ware essentie. Je neemt regie over jezelf en jouw leven. 

Hoe draagt mijn holistische werkwijze bij aan jou welZIJN?

Je lichaam heeft een geheugen en slaat gebeurtenissen, ervaringen, spanningen en trauma’s (groot of klein) op. Als je pijn langere tijd aanhoudt, registreren je hersenen dit niet meer. Als voorbeeld; Denk aan de geur van je lievelingsparfum. Als je lange tijd hetzelfde gebruikt, ruik je het niet meer. Dat gebeurt met pijnlijk signalen in je lichaam ook. Je stopt ze weg, onderdrukt ze en je hersenen registreren het niet meer. Je raakt in dat stuk als het ware van je afgesneden. Als dit vaak en lang zo is, raak je steeds verder verwijderd van jouw ware essentie. 

Je raakt (onbewust) uit balans. Je schiet in een overlevingsmodus vechten, bevriezen of vluchten. Je schiet in je hoofd, om maar niet te hoeven voelen. Je gaat  denken ipv voelen.  Je put jezelf uit, bent moe, prikkelbaar, verdrietig enz  Ken je het gezegde: wie niet luisteren wil moet voelen? Dat is wat je lichaam gaat doen; ziek worden, chronisch moe zijn, burnout krijgen, een enkel verstuiken, ontstekingen krijgen enz.

Maar er is ook goed nieuws: Je lichaam heeft een zelfhelend vermogen. Dit activeer je door (weer) bewust te worden van je gevoel en wat het je te vertellen heeft.
Met een massage of zacht heelwerk-behandeling begeleidt ik jou door mijn Aanraking, jouw Aandacht en jouw Adem naar het weer Voelen. Het waarnemen, ervaren van de signalen van je lichaam. Door de fysieke aanraking kom je in contact met de emotionele, mentale of energetische lading in die plek(ken). Wat wil die pijn jou vertellen? Wat ziet er verstopt? Wat heb je onderdrukt? Door je daar bewust van te worden en het te voelen geef je erkenning aan die plek en zo activeer je het zelfhelend vermogen van het lichaam. Je heft blokkades op. Er ontstaat weer verbinding tussen denken en voelen. Uit je hoofd in je lijf. Door te mediteren komen je hoofd en je lichaam nog meer in balans. Je levensenergie gaat weer stromen en je ervaart innerlijke rust, ontspanning en balans.

Mijn missie is: Jou begeleiden naar thuis komen bij jezelf, blijer leven in het NU vanuit balans en vol energie jezelf ZIJN.