Handen

Aandacht, Adem & Aanraking

Handen

Handen… ze kalmeren, zegenen, troosten, houden vast of laten los. Een knuffel, een aanraking zegt soms zoveel meer dan we met woorden kunnen omschrijven.

Handoplegging is al zo oud als de mensheid en vrijwel alle religies kennen het. Maar nog veel meer in het dagelijks leven: Elke moeder weet dat een zachte hand op koortsig voorhoofd kalmeert, een hand op een zere plek verzacht, een hand op een hand geeft troost. Het is de energie die stroomt en uitgewisseld wordt met een aanraking. Maar ook een schouderklopje, kan voelen als steun, medeleven of als een compliment. 

Zelf de wetenschap heeft er een verklaring voor: aanraking en bijna aanraking wekt grote hoeveelheden oxytocine op. Een hormoon dat ontspant, of ook wel het gelukshormoon genoemd. Het brengt ons hele systeem tot rust. Het is belangrijk voor het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Het speelt een ook een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties, evenals bij seksualiteit.

Maar maakt dat het wonder minder groot?

Met massage of healing stroomt ook die universele energie, tussen de gever en de ontvanger. Het stimuleert je hormoon huishouding, brengt je weer in balans en tot rust. Neem eens bewuster waar, wat een knuffel met je doet. Geniet van een aangename aanraking van een dierbare.

Je handen kunnen zoveel geven en ontvangen!

Veronica