Vertragen

Aandacht, Adem & Aanraking

Vertragen

Wat vertragen doet:
…je voelt meer rust in je lijf en hoofd.
…je gaat veel meer zien.

Even snel naar een vriendin. Even boodschappen halen, even snel met de auto op en neer naar je ouders, even snel een bakkie koffie doen……Dit hoor ik cliënten in mijn praktijk, die zich moe en uitgeblust voelen, zo vaak zeggen.

En ik herken het heel goed hoor, ik heb dit ook jarenlang gezegd én gedaan.

Zeker ten ik mijn oude baan in de zorg, nog had. Ik snelde altijd van de ene oproep van een cliënt naar de ander. Als ik een andere cliënt op de gang tegenkwam, had ik nauwelijks tijd en aandacht voor die ander. Even snel een “hallo” en door…..

Ik liep zo snel over de gang, dat topsport leek. Ik kon zo aan een snel wandel wedstrijd mee doen en dan had ik hoge ogen gegooid. Zo geoefend was ik. 

Ook als ik vrij was, ging dat tempo door. Op de fiets, flink doortrappen. In de auto het gas erop. Zelfs het wandelen in het bos ging in een rap tempo. Mijn gedachten liepen in hetzelfde snelle tempo mee in mijn hoofd. Ik was me nauwelijks bewust wat er om mij heen te zien was. Genieten was er niet echt bij.

Het woordje “even”, werd mijn “Wake up call”. Als ik dit dacht of zei, werd ik me er bewust van en kon ik mijn oude patroon en gedrag doorbreken en kiezen om te vertragen.

Dit bewust te vertragen, langzamer te lopen, stil te gaan staan of de tijd nemen om om me heen te kijken, heeft me al veel mooie dingen opgeleverd: 

Een mooie vlinder, die ik nog nooit gezien had en waardoor ik me blij en verwonderd voel. 

Tijd nemen voor een gesprek met een bekende, die ik tegenkom op straat en dat me inzichten geeft. 

Kijken naar het water dat golft in de wind, wat me een gevoel van rust geeft.

Kortom minder moe, meer energie, meer plezier, meer rust en meer genieten van het moment.

Welk patroon of gedrag zou jij graag willen veranderen?

Veronica