Vrouwe van het bos

Aandacht, Adem & Aanraking

Vrouwe van het bos

De berk,

Vandaag wordt ik na je toe getrokken. In het bos is nu alles naast het groen van de dennenbomen, huls en mos, bruin en bladloos. Het is winter. Het wit van jou bast laat het bos oplichten.

Je roept dierbare herinneringen op aan vakanties in Zweden en mijn ouderlijk huis. De prachtige Berk, die mijn vader als klein boompje plantte en die fier (wel 15 meter hoog)achter in de hoek van de tuin staat. Sommige takken hangen tot op de grond en lijken wel lianen. In gedachten zie ik mijn vader over het gazon lopen om elke ochtend de afgewaaide berkentakjes te sprokkelde, die voortreffelijk  aanmaakhoutjes voor de kachel zijn.   

Ik houdt van de Berk. Ik vindt op Google de volgende betekenis:

“Ze wordt ook wel, Vrouwe van het Woud genoemd. Deze prachtige Pionier wortelt snel in arme en kale bodems. Ze heeft een sierlijke uitstraling en wordt naast Vrouwe van het woud ook wel Witte vrouw met de groene sluier genoemd. Sierlijk, elegant maar taai, ze buigt maar breekt niet. Bij de berk kun je altijd je hart uitstorten.

Door haar witte stam is ze altijd herkenbaar voor iedereen, ze geeft licht in het donker, en geeft zichzelf bescherming voor de zon door deze stam. Ze wordt niet zo oud, zo ongeveer tachtig jaar, dan heb je het wel gehad. Ze groeit op plekken waar andere bomen niet gedijen. Haar bladeren roten heel gemakkelijk en maken daarom de bodem super vruchtbaar. Zo ontstaat er een vruchtbaar geheel voor de anderen, zoals de Eik, de Beuk, die zo mooi en sterk kunnen groeien dankzij de Berk.
De Berk heeft veel licht nodig, maar aangezien zij veel geeft aan bijvoorbeeld de Eik en de Beuk en ze haar overschaduwen en zij uiteindelijk sterft. Ze geeft dus heel veel. En ook na de dood blijft de Berk geven, want haar bast blijft staan en wordt holler en holler en dus een voedingsbron voor vele diertjes, paddenstoelen enz. en het sap uit de bast van de Berk is zeer reinigend.
Voor de Kelten was dit de levensboom bij uitstek, nieuw leven kan alleen ontstaan als het oude eerder is doodgegaan. Zij helpt je bij het doorbreken van oude patronen, loslaten en dan vernieuwen. Berk geeft je nieuwe inzichten. Maak bewust contact met de Berk en ervaar wat het met doet.”

 

Hoe mooi is dat. Nieuw jaar, met nieuwe inzichten van deze prachtige boom. de boodschap die ik voel is: geniet van dit moment!

Ik wens je een Magische dag en geniet van de berk en haar energie.

 

Licht groet Veronica