Waarom bewust uitademen zo belangrijk is.

Aandacht, Adem & Aanraking

Waarom bewust uitademen zo belangrijk is.

Van de week vroeg een cliënt mij, na de behandeling, waarom bewust uitademen zo belangrijk is.
 
Ze had harde, gespannen rug van de bovenkant van de schouders tot in haar bekken. Als ik haar op extra gevoelige plekken aanraakte, hield ze haar Adem in en klemde haar kaken stijf op elkaar. Ik bleef haar uitnodigen om door haar mond uit te ademen. Maar ze had geleerd, zich door de pijn heen te bijten en bleef zich sterk houden. Zo hield zij zich al jarenlang overeind. Door de pijn niet te voelen, te dragen, niet te zeuren over hoe zwaar het was, maar gewoon doorgaan waar ze mee bezig was. Zichzelf op zij zetten en wegcijferen.
 
In het nagesprek, gaf ik haar terug wat ik zag gebeuren en gaf de volgende uitleg, waarom ik haar vroeg door de mond uit te ademen:
 
Stress, onderdrukken van emoties en negativiteit zijn  ladingen die je ongemerkt in je  lichaam opslaat. Dit geeft hoge  spanning in je spieren. Door te masseren / aanraking breng je die spanning in beweging. Als  je niet goed (lees door je mond) uitademt dan verplaatst die spanning zich alleen maar naar andere plekken, ipv dat die het lichaam kan verlaten, door je mond. Uitademen is dus  loslaten, uit je lichaam laten lopen en dat geeft ontspanning. 
 
Aangezien zij een beelddenker is, gaf ik haar het voorbeeld van de ballon. “That make sense…” Was haar korte en duidelijke reactie.
 
Herken je kaak klemmen, je kiezen op elkaar zetten bij pijn? Adem dan flink uit door je mond en laat stromen. Ook voor jou hierbij het plaatje en de uitleg.